Na mijn studie landschapsarchitectuur in Wageningen heb ik verschillende werkgevers gehad en toen ik in Zoetermeer solliciteerde, had ik bij het eerste gesprek al een goed gevoel. Nu de Rijksoverheid zich minder met ruimtelijke ordening bemoeit, komen meer taken bij gemeenten, regio’s en provincies terecht. De vragen veranderen ook. Vroeger ging groen gewoon over groen, tegenwoordig over veel meer en zijn er vaker creatieve oplossingen nodig.

Groen als ‘nutsvoorziening’

De opdracht voor Zoetermeer om in de bestaande omgeving meer dan 10.000 extra woningen te bouwen, geeft mij de kans om na te denken over de functie van ‘groen’ in een moderne stad. De ruimte is er, de vraag is hoe we hem gaan inrichten en hoe we rekening houden met maatschappelijke ontwikkelingen. We zien groen als een ‘nutsvoorziening’ en willen een aantrekkelijke, veilige, vitale en natuurvriendelijke stad zijn, bijvoorbeeld voor de toch al bedreigde bijen. Elke woning aangesloten op het groen en een omgeving die uitdaagt tot activiteit en gezond gedrag. Groen moet stimuleren! Dat het werkt, blijkt wel uit het grote succes van de wijktuin aan de Broekweg. Die is echt van de wijkbewoners. Maar laten we klimaatbestendigheid niet vergeten, want reken erop dat het de komende jaren veel meer gaat regenen. Dat water moet straks ergens heen, dus we denken ook na over groene daken die water kunnen bergen.

De locatie van het naaktstrand

Voor Zoetermeer is overleg met de bewoners heel belangrijk, vooral als we in bestaande wijken of gebieden aan de slag gaan. Dat is voor de inwoners van deze groeigemeente nieuw en voor de raad en de ambtenaren vaak ook. We proberen regelmatig nieuwe dingen uit, voor het Centraal Park hebben we een virtual reality experience laten maken. Soms zijn projecten lastiger, zoals de herinrichting van het Noord-Aa-recreatiegebied. De omwonenden maakten zich behoorlijk zorgen, bijvoorbeeld over de locatie van het naaktstrand, de nieuwe horecavoorzieningen of overlast door parkeren. We zoeken dan samen naar oplossingen en dan blijkt dat de meningen vaak meer overeenkomen dan je vantevoren denkt. Mensen waarderen het bovendien dat je hun belangen serieus neemt en die zorgvuldig afweegt. Ik vind Zoetermeer een prettige organisatie, laagdrempelig en totaal niet formeel. Ik zit gewoon bij de wethouder aan tafel en hoef niet voor alles langs de directeur. Er is veel ruimte voor het ontwikkelen van visies voor de langere termijn en daar ligt echt mijn hart. Al ontwerp ik stiekem ook nog wel ’s wat.