Ashnie Poelloe

Business adviseur

Na mijn masterstudie in Rotterdam heb ik een aantal jaren bij Deloitte gewerkt binnen de publieke sector. Via hen kwam ik op een adviesopdracht bij de gemeente Zoetermeer terecht. Ik vond het erg leuk dat ze me vroegen om in dienst te treden, dat is natuurlijk een mooi compliment. Het was binnen een maand geregeld en nu werk ik alweer tweeënhalf jaar als business adviseur bij de gemeente. Mijn toenmalige opdrachtgever en latere leidinggevende kwam zelf ook van Deloitte en we zijn in het begin nauw met elkaar opgetrokken.

Alle hens aan dek

Met zo’n 22 collega’s binnen het team Advies ondersteunen we de alle vakafdelingen en het management. Voor mij is dat de afdeling Samenleving, wat met onder andere de WMO, het onderwijs en de zorg voor jeugd één van de meest dynamische is. Mijn terreinen zijn met name Sport en Cultuur. Zoetermeer heeft een aantal grote culturele instellingen, zoals het Stadstheater en het Centrum voor Kunst en Cultuur en daar gaan grote bedragen in om. Ik help de vakafdeling bij het realiseren van de managementcyclus, waaronder budgetuitputting en risicomanagement en verzamelen van de cijfers voor de P&C-cyclus. Heel belangrijk, maar ons werk is breder dan dat. Met integraal advies denken we met de business mee, niet alleen financieel, maar ook beleidsinhoudelijk. Daarnaast ben ik voor de hele afdeling het eerste aanspreekpunt voor garantstellingen en subsidies. In de tijd van aanvragen is dat alle hens aan dek, dan verwerken we veel subsidieaanvragen die kunnen variëren van honderd tot miljoenen euro’s. Plus de control vooraf én achteraf. We proberen het de instellingen daarbij zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld met digitale formats voor aanvraag.

Steeds meer fan van de stad

Toen ik begon had ik al ervaring met werken voor de publieke sector, maar het is wel heel anders om dat binnen de organisatie te doen. Geen opeenvolging van korte opdrachten, maar doorlopend kunnen adviseren en bijdragen. Mijn portefeuille is heel breed, dus het is nooit hetzelfde, het is zelden saai. Het was wel even wennen om binnen een bestuurlijke organisatie te werken. Ik ben proactief ingesteld, trek graag dingen naar me toe en wil snel zaken voor elkaar krijgen. Als er dan heel veel partijen bij plannen betrokken zijn, kan het even duren voordat een besluit is genomen. Daar heb ik intussen wel mee leren omgaan en het is in elk geval heel leerzaam en uitdagend. Binnen deze organisatie geldt: als je zelf aangeeft wat je wilt, kan er heel veel. Ook als het gaat om opleidingen. Ik wil graag een vervolgopleiding doen, onderzoek op het grensvlak van controlling, big data en digitalisering en dat zal zeker mogelijk zijn. Ik ben geen Zoetermeerder, maar ik word wel steeds meer fan van de stad.