Mark van der Linde

Projectleider I&A

Mijn kennismaking met de gemeente Zoetermeer begon met een detacheringsopdracht voor een aantal projecten, zoals een CRM-applicatie voor economische zaken en ICT-voorzieningen voor jeugd- en gezinshulp. In 2015 ben ik definitief naar de gemeente overgestapt en sindsdien heb ik de meest uiteenlopende projecten en programma’s onder mijn hoede gehad. Met trots kijk ik terug op de netwerkinfrastructuur die ik samen met mijn (prettige) collega’s heb gerealiseerd.

Geavanceerd werkplekconcept

Begin 2018 is ons nieuwe stadhuis geopend en die gelegenheid hebben we aangegrepen om de werkplekken helemaal opnieuw in te richten. We zijn naar een geavanceerde mobiele omgeving gegaan, waarbij medewerkers overal kunnen werken. Via het netwerk in het stadhuis, maar ook daarbuiten. Werken waar je wilt dus en dat kan ook thuis zijn! Veel staat in verbinding met onze eigen datacenters, vanwege privacy en veiligheid maken we zorgvuldige keuzes bij het gebruik van cloudoplossingen. Nu begeleid ik het proces om ervoor te zorgen dat medewerkers altijd beschikken over voor hen relevante informatie. Je zet ’s morgens je laptop aan en je ziet via jouw eigen gepersonaliseerde pagina precies wat er die dag gaat gebeuren en wat je daarvoor nodig hebt. Weer een stap richting het nog digitaler maken van onze gemeente. En aan het verminderen van de hoeveelheid papier, een ontwikkeling die is ingezet met de digitalisering van onze archieven en een vergadertool die papierloos vergaderen mogelijk maakt.

Tijd overhouden voor de burgers

Dienstverlening door de gemeente is voor de gemiddelde inwoner een beetje zoals water uit de kraan, maar het moet voor iedereen wel precies de juiste temperatuur zijn. Ik vind het geweldig om ervoor zorgen dat we de werkprocessen zo digitaliseren dat we een bovengemiddelde kwaliteit leveren op de meest efficiënte manier en zo tijd overhouden voor de inwoners en ondernemers. Of het nou om bouwvergunningen, parkeervragen of multi-probleemgezinnen gaat. De transformatie van de organisatie houdt overigens niet op bij de ambtenaren. Raadsdebatten zijn live te volgen via internet, waar ik de verandering van leverancier voor begeleid heb. De uitzendingen zijn voor iedereen te volgen, waar dan ook. Dan kom ik uit de volleybaltraining en kan op m’n telefoon meteen checken of mijn project geslaagd is. Als je van afwisseling houdt, kun je hier echt floreren, de breedte en afwisseling zijn enorm. De ene dag praat ik met Publieksplein, de volgende dag met de griffie. Werken aan het beste resultaat is mijn grootste drijfveer, al gaat dat niet altijd vanzelf. De uitdaging zal daarom in Zoetermeer nog wel even blijven.